Mantra chant

Ξ juni 5th, 2008 | → | ∇ Meditationer |

Du kan bruge din stemme til at meditere med. En af måderne er, at bruge et mantra. Et mantra har traditionelt været en hellig sætning eller nogle ord med en speciel religiøs styrke eller effekt. Men til mere generel meditation kan enhver ordrække anvendes. Faktisk anvender flere nutidige teknikker og kurser ganske normale sætninger, som du i realiteten selv kunne opfinde.

Find et mantra

Finder du selv et mantra, skal du dog være opmærksom på ikke at vælge nogle ord med en særlig stærk betydning for dig. Det bedste vil faktisk være, hvis dit mantra ikke giver mening. Holder du af McDonals og vælger et mantra såsom “Jeg spiser BigMac”, ja så løber din mund i vand under hele meditationen.

For os vesterlændinge giver det derfor god mening, at arve fra den gamle asiatiske kultur. Her anvendes teksterne gerne direkte fra sanskrit. Det vil være for os ganske meningløse sætninger, men som faktisk stadig har en stærk betydning. Fint en neutralt sætning eller lån et fra en anen kultur. Du kan f.eks. tage det ofte anvendte “Om Mani Padme Hum” fra buddhismen. Det er et mantra, som kalder på kærlighed og medfølelse. Du behøver ikke at tro på det eller religionen, men er det ikke bedre, at bruge noget som mange andre har brugt i årtusinder, frem for hvad din fantasi måtte komme frem til?

Hvordan bruges det?

En mantra meditation (eller mantra chant som det også kaldes), udføres ganske enkelt ved at gentage det valget mantra igen og igen. Du kan enten sige mantraet med lyd eller sige det inde i dig selv. Det kan virke fjollet eller virkningsløst, men prøv at give det en chance.

Du kan sætte dig i meditationsstilling, men du kan også bare sidde i toget, i bussen eller endda liggende lige inden du lægger dig til at sove. I sidstnævnte tilfælde skal du dog ikke renge med at “meditere” særlig længe; du vil falde i søvn. Nogle anbefaler også bilen, -lad være. Hvis du er en af de mange som virkelig bliver berørt af mantra chant, vil du forårsage uheld.

Uanset hvilken stilling du vælger, begynder du nu at gentage mantraet så længe du har sat dig for at meditere. Hvis du skal mærke en effekt, skal du dog typisk afsætte mindst 15 - 20 minutter.

Effekten

Mantra chant vil berolige dit sind og giver ofte enorm energi. Effekten er naturligvis forskellig fra person til person, men jeg oplever at det har en rigtig god effekt på næsten alle.

Efterhånden som mantraet gentages igen og igen, vil dit sind falde ind i den monotone rytme og nye tanker vil opstå sjældnere og sjældnere (de vil dog stadig komme og forstyrre). Du vil føle en anderledes ro og hele processen bliver naturlig og faktisk beroligende og dejlig.

Som alle andre meditationer, skal du give dig tid til virkelig at mærke effekten og resultatet. Prøv mantra chant i en periode, hvor du lægger tvivlen opå hylden for en periode. Virker det ikke for dig efter en tid, så har du prøvet, men ikke tabt noget. Tro det eller ej, selv om du føler at du ikke har fået noget ud af det, så har dit sind..

Mantra meditation er speciel, men fantastisk virkningsfuld. Lad det være et godt alternativ eller supplement til din almindelige meditationspraksis.

 


Søg efter meditationstyps: